domingo, 9 de junio de 2013

S. LLORENÇ DE MONTGAI ... VOLTA DE LA RIBA





Sortideta per disfrutar de l´entonr d´aquest paratge tant impresionant com és S. Llorenç de MOntgai. El vaig descobrir quan tenia 15 anys fent una estada a una casa de colònies i ... després de molts anys vaig tornar a caure gràcies a la escalada. Ara que visc, relativament aprop ... sempre que puc és un bona escusa per tornar-hi !!!
(VIDEO RESUM)

Avui venim amb les nenes a fer la volta de la riba, aquesta ruta circular voreja tot l´embassament. Hi ha un primer tram, del poble a la pressa, a l´alçada del camping que és molt agradable. Després de la paret de la pressa es torna estret i difícil transitar si es va amb un carret com el nostre on portem la nostra gosseta Claudia però tot i així ... molt maco !!!




(INFORMACIÓ DE SEMPREAMUNT.NET)

tinerari que dona la volta a l’embassament de St. Llorenç de Montgai. La zona va ser declarada l’any 1990 Reserva de fauna per a la protecció d’ocells aquàtics i la seva finalitat és la protecció de la gran diversitat d’ocells aquàtics presents en aquesta àrea d’aiguabarreig del Segre i la Noguera Pallaresa, així com oferir una possibilitat de descans a les aus migratòries. Val la pena agafar uns prismàtics, entre les espècies que podrem observar fàcilment trobem el bernat pescaire, la fotja, l’ànec collverd i el cabussó emplomallat, si tenim sort algun agró roig. També és interessant, des d’un punt de vista botànic, l’observació de la vegetació pròpia del bosc de ribera.
Descripció de l'itinerari:
Accés al punt de partida:
  • Sortirem del Pont d’Escalera, situat sobre el riu Segre, al km.11 de la carretera LV-9047, que surt de Balaguer, passa per Gerb i St. Llorenç de Montgai i desemboca a la C-13 a 0,4km de Camarasa.
 Excursió:
  • Deixem el cotxe al costant del pont d’Escalera i prenem el sender que surt del costat del pont, i que s’enlaira una mica per vorejar el llac pel seu cantó dret.
  • Passarem per sota la Coma de Gelis i ens queda davant nostra la Paret de l’Ós, amb nombroses vies d’escalada.
  • Més endavant, a la mitja hora, el camí s’endinsa en una pineda i en lleugera baixada s’apropa una mica més al llac.
  • Anem seguint el camí, ara veiem el poble de St. Llorenç a l’altra riba i els canyissars sobre l’embassament.
  • A l’hora i quart de recorregut, entrem en una altra pineda, on ens pot sorprendre algun esquirol si estem atents.
  • A la sortida de la pineda el camí s’eixampla i va a parar a la paret de la presa.
  • Creuem la presa i el camí s’eixampla encara més. En un quart d’hora arribem a la carretera. Davant nostre tenim el càmping La Noguera.
  • Portem 2 hores de recorregut. Si volem completar la volta haurem de girar a la dreta i seguir pel marge de la carretera fins al pont d’Escalera on hem deixat els cotxes (uns 3km), travessarem el poble de St. Llorens, passarem sota la paret de l’Ós i la paret del Pont, on podrem observar nombroses cordades d’escaladors fent via i arribarem al pont on hem deixat el cotxe (45min).
Observacions:
  • L’excursió la vem fer amb dos nadons, de 4 i 5 mesos, a les motxilles del davant.
  • Si es va amb nens es recomana deixar un cotxe al pont d’Escalera i un altra davant el Càmping La Noguera, així ens estalviem el tros de carretera que, tot i que fa un recorregut maco i és poc transitada, sempre hi ha algú que corre més del compte. El tram de carretera és ideal si es va en bicicleta.
  • La zona és un paradís pels escaladors, tant per fer via llarga com esportiva. Trobareu ressenyes al Bar de St. Llorenç de Montgai.
Suggeriments:
  • Es pot completar la jornada pujant al Castell de St. Llorenç i l’ermita (2 hores, anada i tornada). Abans només es pujava per un sender molt agradable i ben marcat que sortia de l’estació de tren de St. Llorenç. Actualment, els interessos turístics, han fet que s’hagi obert una pista apta per la circulació de vehicles (hi pugen sobretot quads), que talla la muntanya en forma de Z i és una visió força desagradable paisatgísticament. Tot i així, la vista des de dalt de l’embassament fa que valgui la pena la pujada (potser fins i tot tenim sort i no ens creuem amb cap quad).
  • A Camarasa hi trobareu el centre Espai Orígens, la finalitat del qual és donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l'entorn. Ofereixen exposicions, visites guiades a la Roca dels Bous, tallers d'arqueologia i prehistòria...











1 comentario:

Alfredo dijo...

Siempre he querido saber si era circular,,.y mira si,
gracias un dia la hare con Luisa,

cuidare...ññññ

PETRACHEMA (2371 MTS)
PIC PERIC (2810 MTS)